Top

Când spui Grecia, te gândești automat la plaje, la vară, la insule și relaxare. Cum este însă Grecia pe timpul iernii, ce poți vizita și la ce costuri? Acest articol este dedicat răspunsurilor la această întrebare.

Ce poți face iarna în Grecia?

Raspunsul este: cam orice îți dorești, mai puțin plajă și baie în mare.

Odată terminat sezonul estival, mulțimea de turiști se diminuează și vremea nu mai este sufocant de caldă. Este momentul în care se pot explora orașele, cetățile și sutele de obiective împrăștiate pe tot cuprinsul țării.

Atena este prima destinație pe care v-o recomandăm, și nu doar orașul ci și împrejurimile.

Transport

grecia

În extrasezon, prețul biletelor de avion București-Atena scade foarte mult, în perioada noiembrie-martie fiind posibil să găsiți oferte la 20-30 euro de persoană, dus-întors, fără bagaj de cală (Ryanair, Wizzair). Pentru un city-break de 2-4 zile nici nu e nevoie de bagaj de cală, într-un rucsac normal încap suficiente haine.

Pentru transportul în zonă, Travelancer recomandă închirierea unei mașini, ce vă va permite vizitarea mai multor obiective din împrejurimile Atenei. Pe site-ul Ryanair sau Kayak se pot găsi mașini pentru închiriat la prețuri pornind de la 10 euro/zi, cu ridicare din aeroport. Singurul inconvenient la închirierea unei mașini este necesitatea unui card de credit (card de cumpărături) cu o limită de cel puțin 7-800 euro pentru garanție.

Pentru 4 zile, noi am plătit 88 euro închirierea unei mașini (VW Polo) prin Ryanair, cu asigurare completă/full. Am făcut aproape 1000 Km în cele 4 zile, iar benzina, parcările și spălatul mașinii înainte de a o preda ne-au mai costat aprox. 75 euro.

Cazare

Pentru cazare ieftină, Travelancer recomandă Airbnb sau Booking. Având o mașină închiriată, nu mai contează așa mult apropierea de centru, ci doar să dispună de parcare gratuită pe stradă sau parcare privată.

Mâncare

Atena în extrasezon ne-a surprins cu prețurile scăzute de la restaurante, chiar și amplasate în centrul orașului. Am plătit în medie 12-15 euro/pers pentru masă, adică 50-60 euro pentru 4 persoane (fel principal, băuturi, desert). Am combinat o masă la restaurant pe zi (după-amiaza târziu sau seara) cu sandwich-uri și alte produse cumpărate din supermarket (pentru dimineață-prânz).

Excursie de o zi: Corint, Micene, Argos, Nafplio, Epidavros

O excursie pe care o recomandăm în afara Atenei este pe itinerarul Corint, Micene, Argos, Nafplio, Epidavros (aprox. 300 km dus-întors din Atena).

Canalul Corint este prima oprire (și cea mai scurtă) și oferă una dintre cele mai impresionante priveliști din Grecia. Cu ceva noroc, te-ai putea afla acolo exact când, printre pereții săi înguști și abrupți, trece o navă.

Corintul antic este un important sit arheologic, care a dezvăluit numeroase descoperiri extraordinare. Astăzi, în mijlocul săpăturilor arheologice, puteți vedea ruinele diferitelor clădiri, inclusiv temple, un forum, băi și o bazilică.

Acrocorint sau acropola din Corint se află la 3,5 km sud de Corintul antic. Urcarea spre acropolă se poate face pe jos sau cu mașina. Acrocorintul a fost fortificat în timpuri străvechi, iar apărarea sa a fost menținută și dezvoltată în perioada bizantină, francă, turcă și venețiană, astfel încât zidurile sale au acum o lungime de aproape doi kilometri. În cetate, un drum duce la cel mai înalt punct, spre fostul Templu al Afroditei, care a fost transformat într-o moschee de către turcii otomani în secolul al XVI-lea. De aici, turiștii au parte de o panoramă superbă asupra Corintului Antic sau asupra Golfului Corint.

Micene, monument protejat de UNESCO, a fost construit între două dealuri conice înalte, pe un platou inferior, controlând atât rutele pe pământ, cât și pe mare. Cele mai mari atracții ale acestui sit sunt muzeul arheologic, mormintele antice și palatul Micene. In mileniul II î.Hr., Micene era unul dintre cele mai importante centre ale civilizației grecești, o fortificație militară care domina mare parte din sudul Greciei. Mai exact, perioada din istoria Greciei cuprinsa intre 1600 î.Hr. și 1100 î.Hr. este denumită perioada miceneană, recunoscându-se astfel importanța orașului.

Argos se afla la o răscruce, acolo unde drumul Nafplio-Atena se întâlnește cu drumul Tripoli-Atena. Importanta Argosului de-a lungul istoriei poate fi vazută in situl anticului Argos, aflat la mică distanță de centru, lângă șoseaua către Tripoli. Atracția principală de aici este amfiteatrul, care este mai mare decât cel din Epidavros și în ale cărui gradene abrupte încap 20.000 de spectatori. Situl mai conține și ruinele unor construcții, precum o baie romană, un teatru, un apeduct și canale de scurgere de mari dimensiuni, care indică mărimea și importanța așezării care s-a dezvoltat aici.

Nafplio este ca un muzeu viu, un oraș încărcat de legende și istorie, cu străduțe înguste și clădiri vechi, cu balcoane acoperite cu mușcate și boungainvillea, magazine, taverne și cafenele. Aici se poate vizita fortăreața Palamidi, iar dacă marea nu este agitată, și fortăreața Bourtzi. Fortareata Palamidi este venețiană și datează din secolul al XVIII-lea, deși în spatele zidurilor sale de exterior există ruine ale altor trei fortărețe mai mici, pe care merită să le explorezi.

Epidavros este unul dintre cele mai vechi teatre în aer liber din Grecia și implicit din lume, fiind parte din Patrimoniul Universal UNESCO. Vizita aici nu înseamnă doar vizita la teatru ci ai incluse și un muzeu unde vei descoperi diverse statui găsite în acest sit arheologic precum și ruinele unui templu închinat zeului Asklepios – zeul medicinii.

post a comment