
Dacă faci o căutare pe Google pentru obiective de vizitat în Lisabona sau Portugalia, cu siguranță că vei avea în lista de rezultate și sugestia de a merge pentru o zi în orașelul Sintra.
Cândva reședința de vară a familiei regale, Sintra este un fel de Sinaia a Portugaliei. Regiunea este deluroasă cu vârfuri înalte pe alocuri, acoperite cu păduri răcoroase și umbroase și asezonată cu palate și conace care te duc cu gândul la basmele și poveștile din copilărie. În plus, Sintra face parte din patrimoniul UNESCO, iar toate astea ar trebui să te convingă să stai măcar o zi în zonă.
Deși pe Internet veți găsi numeroase recomandări de a lega excursia de o zi în Sintra de vizitarea celui mai vestic punct al Europei, Cabo da Roca, sau de alte obiective din zonă, nu vă recomand așa ceva. Într-o zi plină abia veți reuși să vizitați primele 3 obiective din Sintra și ar fi păcat să renunțați la vreunul sau să fiți pe fugă și să nu apucați să savurați din plin momentul.
Recomandarea mea este de a merge în Sintra cu mijloace de transport în comun. Este mai simplu așa, evitați problema parcărilor și nu vă costă foarte mult transportul.
Trenul către Sintra se ia din gara Rossio din Lisabona, călătoria durează 40 de minute, sunt trenuri din 15 în 15 minute, iar costul unui bilet este de aprox 2.20 euro. Dacă aveți cardul Lisabona (așa cum am avut noi), atunci călătoria este gratuită (inclusă în costul cardului).
Ajunși în Sintra, se ia autobuzul 434 chiar de lângă gară, către primele 2 obiective. Biletul nu mai are gratuitate sau reducere (nu este inclus în cardul Lisabona), deci va trebui să plătiți 5.5 euro pentru varianta hop-on/hop-off pentru o zi, pe care o și recomand pentru că veți ieși per total mai ieftin decât dacă luați o singură călătorie la 3 euro.
Palacio Nacional da Pena & Castelo dos Mouros
Primele 2 obiective, situate de o parte și alta a șoselei, unde vă lasă autobuzul 434, după un drum cu urcușuri abrupte și curbe în ace de păr prin pădure, sunt Palatul Pena și Castelul Maurilor. Aici se poate lua un bilet combinat, pentru ambele obiective, iar dacă dețineți cardul Lisabona, veți avea și o reducere de 10%.
Palatul Pena, cu arhitectura ce aduce puțin cu stilul Gaudi/Notre Dame (deși este în stil romantic) și culorile vii și pastelate de parcă ar fi făcut din turtă dulce, vă oferă o priveliște extraordinară din vârful dealului, atât către ocean cât și către Castelul Maurilor. Dacă ajungeți aici la primele ore ale dimineții, vă recomand să vizitați mai întâi interiorul, pentru că vor apare grupuri de turiști cu ghid care vă vor face să stați după ele, culoarele din interior fiind foarte înguste.
Până la Castelul Maurilor se merge pe jos 10 minute, printr-o pădure-grădină superbă. De la palatul modern văzut mai devreme ne întoarcem în timp cu mai bine de 1000 de ani, când fortificația de apărare era construită de maurii veniți din nordul Africii și aflăm o frântură din istoria la fel de colorată a portughezilor ca și Palatul Pena.
La cele două obiective am petrecut aproximativ 4 ore și am mai fi stat să ne plimbăm pe treptele fortăreței în ruine sau să admirăm culorile vii ale palatului, dacă nu am mai fi avut și altceva pe lista de vizitat. De aici, ne-am întors în centrul Sintrei cu autobuzul 434, unde se poate vizita (opțional) Palacio Nacional de Sintra. Noi am zis pas, pentru că aveam altceva mai spectaculos pe listă…
Quinta da Regaleira
Palatul și parcul care te lasă fără glas, unde timpul stă în loc și de unde nu ai mai vrea să pleci, pare a fi un tărâm despre care ai citit doar în cărțile lui Eliade. Quinta da Regaleira, inclus în patrimonul mondial UNESCO, te va fermeca cu iazurile și fântânile sale, cu tunelurile care te scot în diverse locuri din grădină, cu potecile care șerpuiesc pe lângă castani, crini africani, seqoia și alte plante greu de întâlnit pe la noi, cu câmpul său de lavandă și aerul provensal.
Piesa de rezistență este Fântâna Inițiatică, un turn inversat, subteran, care se afundă 27m în pământ și în care se urcă și se coboară pe o scară în spirală. Ea simbolizează legătura dintre Pamant și Cer: din Pământ apare viața care se îndreaptă către Soare, către Cer și în Pământ ne întoarcem cu toții la sfârșitul vieții. Se spune că acest loc ar fi fost folosit în trecut pentru inițiere în ritualuri oculte. Ce pot eu să vă spun este că locul acesta emană o energie aparte, ce nu poate fi surprinsă prin fotografii sau descrisă prin cuvinte, ci doar simțită la fața locului. Din acest motiv vă recomand din inimă să nu ratați acest obiectiv dacă ajungeți prin Sintra.
La Quinta da Regaleira se ajunge pe jos, după un drum de 10-15 minute din centrul Sintrei. Aici nu mai aveți nici o reducere la biletul de intrare, întrucât are administrație separată de restul obiectivelor din zonă. „Regaleira” a fost construit, în perioada 1904-1910, de proprietarul domeniului, Antonio Augusto Carvalho Monteiro, cu ajutorul renumitului scenograf și arhitect italian Luigi Manini. Acești doi nobili au ”conspirat” pentru a crea un loc de o magie divină și mister întruchipând o combinație de stiluri, inclusiv roman, gotic, renascentist si manuelin.
La finalul vizitei, vă puteți întoarce tot pe jos până în centrul Sintrei, de unde puteți lua a treia oară autobuzul 434 până la gară. Îmbinând biletul hop-on/hop-off cu puțin mers pe jos, am economisit la transport suficient cât să mai luăm un souvenir în plus. Deși pe hartă par distanțele mici între obiective (de 1-2 Km între ele), în realitate vă veți lovi de un peisaj montan, cu șosele suspendate, iar pentru a ajunge peste vale este nevoie de un ocol destul de lung. Autobuzul rămâne principalul mijloc de deplasare în zonă, dacă nu vreți să vă intoarceți la hotel epuizați și cu febră musculară.