Cum să planifici o vacanță cu buget redus în Seychelles
Seychelles, insulele paradisiace din mijlocul Oceanului Indian, cu peisajele sale desprinse parcă din altă lume, cu plajele spectaculoase cu nisip alb și fin, apa de un albastru ireal și palmierii înalți care adie în bătaia vântului, îi fascinează pe mulți cu frumusețile sale. Tocmai faptul că nu este o destinație pentru un buget restrâns a făcut ca insulele să rămână mai izolate, neinvadate de turismul în masă.
Agențiile de turism percep tarife pornind de la 2000 euro/persoană cu taxe incluse (tariful incluzând cazare, transport, transfer aeroport-hotel taxe aeroport și eventual mic dejun) pentru un sejur pe insula Mahe și de la 3000 euro/persoană pentru un sejur pe insulele Praslin sau La Digue. O vacanță DIY poate ieși mult mai ieftină decât aceste tarife, cu toate cheltuielile incluse (cu tot cu mese, băuturi, souveniruri), dacă este planificată în detaliu și fără pretenții la lux. Aș putea spune că se poate ajunge chiar și la economii de 50% față de costurile unei vacanțe făcute printr-o agenție.
În continuare vă voi spune cum se poate planifica o vacanță cu buget redus în Seychelles, cum se pot reduce costurile și de ce trebuie să țineți seama când vă organizați o astfel de călătorie. Acest articol este dedicat exclusiv unei vacanțe în insula Mahe, insula principală din Seychelles, unde este și aeroportul internațional. Aceasta vă oferă tot ce v-ați putea dori de la Seychelles, de la plaje cu palmieri la jungla ecuatorială cu cascade ascunse în vegetația luxuriantă sau munți de granit cu poteci pentru drumeții. În spiritul ideii de a avea o vacanță superbă cu un buget redus, nu voi lua în calcul transferul către Praslin sau La Digue, cu toate că o excursie de o zi pe una din aceste insule vă ridică costul vacanței cu doar 100-120 euro/persoană.
Vremea și sezonul în Seychelles
Înainte de a planifica o vacanță, vine întrebarea: cum este vremea acolo, când e sezon și când este recomandat să călătoresc acolo? Seychelles se află la 4 grade Sud de Ecuator, încadrându-se în zona cu climă ecuatorială. Are un singur sezon, temperatura este aproape constantă pe tot parcursul anului cu 27-29 grade în aer ziua și 28-30 grade apa oceanului. Plouă aproape zilnic (doar suntem aproape de Ecuator), de obicei după prânz datorită acumulării de umezeală. Soarele nu stă ascuns prea mult în nori, ploile sunt scurte și torențiale (din acest motiv e recomandat să aveți o folie sau un sac impermeabil cu voi, ca pe timpul ploii să protejați rucsacul, actele, banii sau chiar hainele dacă vă prinde pe plajă).
Turistic vorbind, Seychelles are tot un singur sezon, se poate călători pe insule tot timpul anului. Totuși, sunt de evitat perioadele vacanțelor din Europa (iulie-august) sau al sărbătorilor de iarnă (decembrie-ianuarie) când prețurile cresc ușor și insula devine mai aglomerată. Din proprie experiență v[ pot spune că în luna octombrie-noiembrie insula e destul de liniștită, plajele aproape pustii. Perfecte pentru ședințe foto interminabile.
Biletul de avion
Primul pas în planificarea unei vacanțe cu buget redus în Seychelles este găsirea biletului de avion la un preț cât mai avantajos. Cand spun avantajos, elimin acele prețuri mai mici cu 20-30 euro față de medie, dar cu 3 conexiuni și care dureaza 30+ ore. Sunt prea obositoare și nu merită economia în raport cu propriul vostru confort.
Pentru căutarea biletului de avion poți utiliza alerte skyscanner (funcționează binișor, dar pe mine nu m-au ajutat în mod real niciodată când am cumpărat ceva) sau motoare de căutare precum momondo pentru a identifica oferte speciale și prețuri reduse. Cum spre Seychelles nu zboară prea multe companii aeriene, merită să te abonezi și la newsletter-ul lor pentru a primi pe mail eventuale oferte.
Un bilet de avion București-Mahe costă de obicei în jurul a 800 Euro (Qatar, Emirates, Condor, Etihad), dar urmărind cu atenție ofertele, poți gasi biletele și la 600 Euro. Evident trebuie sa fii flexibil și răbdător, ofertele apar mai degrabă toamna, după ce se termină vacanța de vară. Contrar așteptărilor (cum că biletele ieftine se iau cu 6-8 luni înainte de vacanță), am găsit frecvent bilete ieftine spre Seychelles cu plecare peste 10-60 zile, adică practic este vorba de luna în curs și următoarea.
O ploaie superbă de vară
Când te prinde ploaia pe drum, îți usuci hainele pe unde apuci
Transportul pe insulă
Surpriza plăcută în Seychelles este că au un transport foarte ieftin și bine pus la punct pentru o insulă de aproximativ 25km lungime și 6-8 km lățime, flota de autobuze fiind desfășurată pe aproape 40 de linii. Costul unei călătorii cu autobuzul este de 7 rupii (~2 lei) indiferent unde mergi. Principalele rute de autobuze dau ocol insulei în inel/cerc, tăind munții de la est la vest prin diferite părți sau ocolind pe coastă. Astfel, nu ai nevoie de harta cu rutele, sunt destinații unde ajungi luând autobuzul în ambele sensuri (doar durata călătoriei diferă). Îm plus, în orice stație de autobuz vei găsi explicate traseele.
În Seychelles să închiriezi mașină este costisitor, nu găsești tarife sub 30 euro/zi oricât ai încerca. Ține cont că se circulă pe stânga, la fel ca în Marea Britanie, iar șoselele sunt cam înguste în unele părți și fără parapeți, destul de incomode dacă nu ești obișnuit să conduci pe partea stângă. Recomand folosirea mijloacelor de transport în comun nu doar pentru economii la buget, dar și pentru că vei sta mai liniștit în vacanță, fără riscuri de accidente.
Folosind autobuzele poți explora toată insula. Poti merge câteva stații, cobori să te bucuri de frumusețile naturii, apoi iei următorul autobuz și continui traseul… Dacă punem în medie 4 bilete de autobuz folosite pe zi (pentru o explorare intensă a insulei), în 10 zile te va costa transportul aproximativ 280 rupii (90 lei), cost neglijabil la sutele de euro pe care le vei cheltui în vacanță.
Nici transfer de la aeroport nu îți trebuie aranjat special. Aeroportul este foarte mic, practic din terminal se iese în stradă, unde ai și stație de autobuz. Oriunde ai alege cazarea, cu siguranță vei găsi autobuz să te ducă acolo.
Tot la transport amintesc și ferry către insulele Praslin sau La Digue. Dacă dorința e mai mare și bugetul îți permite să vizitezi și aceste insule, ține cont că din port se pot lua feriboat-uri la aprox. 50-60 euro/sens/persoană către insulele menționate. Probabil că biletul luat dus-întors vă mai aduce o mică economie, dar nu mă pronunț pentru că nu am testat personal.
Terminalul aeroportului este în stânga
Vedere ``vis-a-vis`` de aeroport (din drum)
Cazare
Seychelles este o destinație de lux, iar prețurile la cazări pot diferi foarte mult, chiar și la unități de cazare de același rang. Așa că este bine să cauți oferte pe îndelete, să cântărești bine opțiunile, dacă vrei să ieși la un preț bun la final. Pentru 10 zile de cazare prețurile pornesc de la aprox. 2500 lei pentru o cameră dublă și pot ajunge chiar la 80-100.000 lei în perioadele de vârf la MAIA Luxury Resort & Spa (cea mai scumpă locație de pe insulă).
Extra: pe booking.com se găsesc multe apartamente și case de închiriat la preturi de aprox. 4000-6000 lei pentru 10 zile, dar pentru 4-6 persoane. Dacă mergeți în grup mai mare, acestea se pot dovedi cele mai potrivite cazări pentru un buget restrâns.
Beau Valon este singura stațiune în adevăratul sens al cuvântului, acolo găsești hoteluri, sezlonguri pe plajă, restaurante și magazine cu souveniruri… dar nu recomand pentru cazare, dacă vrei să te încadrezi într-un buget cât mai redus și să beneficiezi de o vacanță autentică. Berjaya Beau Valon este hotelul principal din această stațiune, oferă cei drept condiții de lux la un preț de aproximativ 100 euro/noapte și recomand hotelul dacă totuși vrei să cheltui ceva mai mult pentru comfort. În general cam acesta este și prețul zonei, cu mici excepții.
În rest, insula e mai sălbatică, vei găsi doar sătucuri, plaje superbe și mici resorturi private (așa cum e și MAIA Luxury Resort de care pomeneam mai devreme) în afara zonei turistice. Personal mi-a plăcut mai mult în restul insulei, pentru că NU în Beau Valon vei găsi palmieri și plaje aproape pustii sau celebrele stânci granitice din pozele de pe internet. Beau Valon e doar o stațiune animată cu prețuri mai mari decât media de pe insulă.
Atunci când cauți cazare mai ține cont de un sfat: încearcă să găsești ceva potrivit pe partea de vest a insulei (Vila Bethlehem, L’oasi Guest House, Orchid Sunset Guest House). Pe această parte este mai abruptă întrarea în mare și plajele își vor păstra farmecul și la reflux. Pe partea estică nu prea sunt plaje frumoase, iar la reflux se duce apa în larg, dezgolind un peisaj nu tocmai paradisiac.
MAIA Luxury Resort & Spa
Beau Valon (în dreptul hotelului Berjaya)
Mâncare, souveniruri, diverse
Când vine vorba de restaurante, fast-food (take-away), supermarketuri sau souveniruri, prețurile sunt similare cu cele europene (să zicem Grecia în plin sezon). O masă la restaurant te va costa 20-25 euro, fast-food găsești la aprox. 10 euro, iar dacă mergi la piață și în supermarketuri, așteaptă-te să cheltui cam 50-70 euro pe săptămână.
Capitala Victoria are mai multe opțiuni în ceea ce privește supermarketurile sau piețele, evident și prețurile sunt mai mici. Chiar dacă ai cazare pe partea cealaltă a insulei și trebuie să te deplasezi cu autobuzul, este benefic pentru buget redus ca o dată la 2-3 zile să vii pregătit pentru „realimentare” aici. Plus că distanțele nu sunt chiar așa mari pe insulă, iar drumul până la supermarket nu îți va ocupa prea mult timp.
În doi (cuplu), combinând o masă la restaurant (prânzul sau cina) cu semipreparate pregătite la locația de cazare și fast-food, poți cheltui aproximativ 750 euro într-un sejur de 10 zile. Acesta este un cost mediu cu mâncarea, evident că se mai pot face economii, cum la fel se poate cheltui și mai mult.
Panoramă spre estul insulei Mahe
Panoramă spre vestul insulei Mahe
Concluzii
Cu 1200-1300 euro biletele de avion pentru 2 persoane, 650-800 euro cazarea pentru 10 zile și alți 750-900 euro de cheltuială pentru mâncare și souveniruri, adică un total de 2600-3000 euro de cuplu, o vacanță în Seychelles ajunge la fel de costisitoare ca una în Tenerife sau Turcia (cel puțin comparativ la costul mediu pe zi).
Dacă raportăm aceste costuri la tarifele unei agenții de turism, vedem destul de clar că putem face 2 vacanțe DIY la prețul uneia prin agenții sau altfel spus, merg 2 persoane într-o vacanță DIY la costul unei persoane prin agenție.
În calculele făcute pentru cheltuieli am luat ca referință o perioadă de 10 zile petrecute în Seychelles (la care se mai adaugă 2 zile pentru drum, deci un sejur de 12 zile). Nu se merită să mergi atâta drum doar pentru 5 sau 7 nopți, trebuie profitat de orice clipă pentru a explora insula și a te bucura de paradis.