Când spui New York, toată lumea se gândește la orașul cu sute de zgârie nori și la Statuia Libertății, la locațiile iconice din filme, precum Manhattan, Central Park, 5th Avenue, Brooklyn etc. Dar New York-ul (ca stat) reprezintă mult mai multe și, paradoxal, este o destinație mai degrabă pentru cei care iubesc natura și preferă drumețiile.
Statele Unite ale Americii se întind pe o suprafață comparabilă cu a Europei, iar statul New York este puțin mai mare decât jumătate din România. Mai exact ocupă 141.000 km² și are o populație de 19 milioane de locuitori! Dincolo de limitele metropolei se intind vaste păduri și lacuri, parcuri naționale, munți și chiar canioane ce așteatpă să fie explorate.
Pentru a vă ajuta în planificarea unei eventuale vacanțe în SUA, am „spart” povestirile pe care vreau să vi le împărtășesc în mai multe articole, funcție de regiune. În cel de față mă voi focusa pe vestul statului New York, unde se pot vizita obiective precum: cascada Niagara, lacul Ontario, zona Finger Lakes, orășelul Rochester și altele.
“Cascada Taughannock”
“Rochester”
Ziua 1 – Rochester și lacul Ontario
Am ajuns în zona de vest a statului New York, mai exact in Rochester, pentru 3 zile, folosind cursele aeriene interne (domestice), venind dinspre Washington și plecând mai departe spre Chicago. Rochester a fost hub local pentru excursiile din zonă, dar dacă planificați o excursie similară, puteți lua în calcul și orașele Buffalo sau Syracusa ca bază.
Din aeroport am avut închiriată o mașină, și pentru că eram deja „pe fusul lor”, nu am mai pierdut timp cu somnul de acomodare, așa că am plecat direct în explorarea orașului. Rochester este un orășel drăguț, faimos pentru clădirea (și sediul) Kodak, cu puține obiective de interes dintre care menționez Muzeul George Eastman, fabrica de bere Genesee, grădina zoologică Seneca.
La fabrica de bere Genesee se poate vizita muzeul, zona de producție unde ți se explică procesul de fabricare al berii, iar la final poți face și o degustare de bere (unde poti alege 4 sortimente la alegere, de la bere blondă-dulce la brună-amăruie, pentru doar $2). Cu ocazia asta am descoperit și gustul potrivit mie, și am știut ce să comand de băut la restaurante, zilele următoare.
Din centrul orașului am continuat spre zona rezidențială din nord (unde se află și grădina zoo), cu case tipic americane, evitând autostrăzile și șoselele de viteză, pentru un decor de filme și liniștea suburbiilor, până când șoseaua m-a dus pe țărmul sudic al lacului Ontario. Vorba vine „lac” pentru ca arată mai mult ca o mare, cu plajă, valuri… doar apa este dulce și îți reamintește că ești pe malul unui lac.
Ziua 2 – Cascada Niagara
Cea de a doua zi a fost dedicată unei excursii la cascada Niagara. Drumul de la Rochester până la cascadă, pe Interstate 90 durează cam 2 ore cu opriri (pentru poze). Cascada este impresionantă, forța apei îți reamintește cât de sălbatică și periculoasă poate fi Mama Natură. Din păcate, priveliștea nu este foarte bună pe partea Statelor Unite, unde se află și potcoava cascadei. Cel mai bine se vede din Canada, „de peste râu” sau dincolo de podul Curcubeu (Rainbow Bridge este podul care unește cele două state aici, și pe care se poate trece dincolo dacă vă surâde procedura vamală necesară, și bineînțeles dacă aveți viză de Canada).
Eu m-am rezumat la o altă opțiune disponibilă: Maid of the Mist, bărcuța care te duce până în potcoavă, unde poți încerca senzațiile unice ale „ceței” provocată de căderea apei. Stați liniștiți, în prețul biletului este inclusă și pelerina care să vă apere de picăturile de apă. Din păcate însă cu fotografiatul e mai dificil, dacă nu aveți protecție pentru aparat.
Seara, reîntors în Rochester, am profitat de ocazia unui meci de hochei pentru a încerca senzațiile pur americane, deja celebre: hot dogs și bere direct de la comercianții care se plimbă printre rândurile de pe arenă.
Ziua 3 – Finger Lakes
Ultima zi a fost rezervată unei excursii în zona a două lacuri (Seneca și Keuka) din cadrul Finger Lakes – un grup de 11 lacuri alungite de la nord la sud, dispuse ca degetele unei mâini, relicve ale fostelor ere glaciare care au modelat peisajele locale. Am plecat de dimineață devreme, pentru că excursia planificată se întindea pe o distanță de 200 mile din Rochester (tur-retur), pornind pe Interstate 90, trecând pe malul vestic al lacului Seneca, malul de sud și vest al lacului Keuka, Geneva (not Switzerland).
Zona este renumită pentru parcurile naționale, canioane, cascade dar și pentru vinuri – sunt mai multe rute ale vinului unde se pot face degustări, iar priveliștea este minunată, cu dealuri și lacuri în fundal. Din păcate, o excursie de o zi în zona Finger Lakes este insuficientă pentru a încerca măcar câte puțin din fiecare lucru.
În încheiere revin la ideea de vastitate a Statelor Unite. Distanțele par mici pe hartă și mai ales dacă sunt exprimate în mile, iar tendința este de a face escapade de o zi foarte lungi și obositoare. Obiective sunt nenumărate, americanii știu să facă turism, să își promoveze valorile, iar cum istoria lor este recentă și nu au vestigii renumite, marjează pe natură. Orice stat sau regiune ați alege pentru o vacanță, cu siguranță veți găsi ce face. Dincolo de limitele orașelor și de suburbii se întind păduri și parcuri naționale de o frumusețe deosebită, în doar câțiva kilometri treci de la mici orășele sau sate la sălbăticie unde nu mai vezi nici urmă de om sau civilizație.